Bookmark and Share

Rovdyrdebatt FORSIDE

Hatretorikk.

Har noen tenkt over at hatretorikken mot rovdyr generellt, og ulven spesiellt, minner sterkt om den hatretorikken mange bruker for å marginalisere eller undertrykke mennesker?

Vist 215 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

Så absolutt. Har du lest Marte Michelets “Den største forbrytelsen”? Den gangen var det jøder. Nå er det muslimer, rom-folk – og jøder. Retorikken er den samme. I Sogn og Fjordane er det storjakt på en enslig streifulv. Ung hanne på søken etter en make – han finner neppe noen der – i S&Fj. Får bare håpe at hatretorikerne i jaktlaget ikke finner ham heller.

Bror Ulv gjør best i å holde seg langt borte fra menneskene. Mennesket har glemt at noen av Bror Ulvs frender en gang for mange tusen år siden slo seg sammen med det og ble dets beste venn.

La Bror Ulv få være i fred!

Gode ord fra deg og Mostly

Takk for Bra, Lilly! Hvis du likte julekortet, kan det kjøpes i NOAH’s nettbutikk – 10 stk. for kr. 100! :-)

Hilsen fra min ulv og beste venn – og meg!

Høres bra ut, Kunne vært en flott ide hvis det ikke hadde vært forat jeg har fått laga opp så masse julekort sjøl. Det var utrolig fint, ulvejulekortet

Den ene dagen gikk jeg i fakkeltog mot pelsdyrbransjen. Den neste gikk jeg for å markere Krystallnatten. Det var da disse tankene for alvoir begynte å feste seg. Jeg vil skrive noe mer om dette. Det var også et seminar om Krystallnatten med blant annet Marthe Michelet.

Det bodde en eneste jøde i S&Fj. Men han var kartlagt og ble tatt, havnet på troppetransportskipet Donau. Noe som betød døden for de aller fleste. Nevner dette kun som en parallell til våre dagers enslige streifulv i samme fylke . . .

Merkelig, forresten, at jødene som er blitt forfulgt og hundset i århundrer nå bruker de samme metodene overfor palestinere.

De har vel lært å forsvare seg. Men jeg minner om at det er Israel eller Likud som forholder seg til Hamas. Det er den store faren nå, at Isrel = jøde. Forøvrig var Donau en del av min tidligste barndoms ikoner. Den ble sprengt i filler like utenfor Drøbak, og fosset mot land. Slik ble den stående lent opp mot noen svaberg ved min barndoms strand, Skiphelle. Kanskje var det derfor det het Skiphelle. Den tanken slår meg for første gang nå!

Å sammenligne ulvenes kamp og utviklingen i samfunnet for øvrig, er å dra det litt langt. Når man ser hvor liten og komplisert verden etter hvert har blitt, kan det ellers være fristende å flytte enda lenger inn i ulveland der det er lite eller ingen mennesker å se. Jeg kan godt være med på å tale ulven imot, men totalt sett har jeg mer tro på denne enn mennesket. Tro hva gud tenkte da han skapte mennesket, og tro om han også burde ha innført en åttende dag.

Siden “gud” er ikkeeksisterende kan “gud” heller ikke tenke. Men i evolusjonssammenheng er det mer og mer fristende å anta at homo sapiens oppsto pga av en fryktelig genfeil. Ellers enig med Rønningen i at det er mye enklere å tro på individer uten denne genfeilen – altså dyrene, inklusive ulven.

Skiphelle har neppe fått sitt navn etter den delvis mislykkete sabotasjen på “Donau”. I januar 1945 kjempet Tyskland med ryggen mot veggen, og planen var å sette uthvilte Wehrmacht-styrker fra Norge inn i kampene på Vestfronten. At disse skulle fraktes med “Donau” fikk motstandsbevegelsen nyss om, og Max Manus og en kar som het Roy fikk lurt seg til å feste miner på skroget. Disse var innstilt på å detonere i åpen sjø, men forsinket avgang gjorde at det smalt allerede ved Drøbak. Kapteinen fikk manøvrert skipet opp på et skjær, og der ble det stående til det på begynnelsen av 50-tallet ble tauet til Tyskland for opphugging. Men Skiphelle skal være et populært område for dykkere, så det har nok grunnstøtt og sunket flere skip her i årenes løp.

Å komme inn på Palestina-konflikten i denne sammenhengen har jeg liten lyst til. Vil bare sitere israeleren og fredsaktivisten Miko Peled: "Jeg diskuterer gjerne med sionister og representanter for MIFF, men hvis “gud” blir bragt inn som argument i samtalen kan den regnes som avsluttet fra min side."

Hatretorikken overfor “uønskete” folkegrupper og ditto dyrearter er forbausende likelydende, Rønningen.

Donau endte ike på et skjær, men på svabergene ved postverkets feriehjem ved Skiphelle. Syns bare det var litt morsomt at det faktisk heter Skiphelle. Jeg vet ikke om det er jeg eller andre som drar retorikken for langt John, men at det psykologiske og språklige landskapet er til forveksling likt, er det ingen tvil om.

Ellers så har jeg ikke tenkt å bevege meg alene blant ulvene inne på Finnskogen. Min rottweilertispe måtte dessverre avlives nå i vår, men nå er en ny turkamerat på plass.

Nydelig hund! Det blir nok en flott turkompis! :-)

Nye bilder