Bookmark and Share

Rovdyrdebatt FORSIDE

Straks klart for ARR's fotokonkurranse.

Som tidligere omtalt har fotokonkuransen Art Of Photography – Interaction With Nature gleden av å kunne dele ut et svært spesielt og meget eksklusivt maleri, malt av den dyktige og anerkjente billedkunstneren Jan Petter Bratsberg, som konkuransens førstepremie. Vi vil i denne artikkelen presentere kunstneren med noen ord.

Jan Petter Bratsberg er født i Skien i Telemark i 1948. Han utdannet seg ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) i Oslo under årene 1969 til 1973.

Bratsberg har gjennom sine malerier formidlet dype skoger, mystikk og truet fauna. Hans malerier viser gjerne motiver av sjeldne dyrearter i sårbar natur, spesielt den stadig mer sjeldne urskogen. Kontrasten mellom mennesker og natur står sentralt, noe som fremkommer svært tydelig i “Utdøende urskog – del II", en direkte oppfølger til kunstneren August Cappelens verk “Utdøende urskog” fra 1852. Som kunstner har han også blitt sammenlignet med Cappelen.

Bratsberg maler gjerne det man kan omtale som urinvånerne i nordisk natur. Dette er arter som jerv, gaupe, ulv og bjørn. Men også en rekke andre dyr og fugler står sentralt i Bratsberg sine verker, blant annet rovfugler.

I 2005 malte Bratsberg et svært spesielt maleri med navnet “Mobilisering, 1905 -2005”. Kunstverket ble skapt som en impulsiv reaksjon på statlig uttak av ulver i Koppang samme år. Maleriet har siden kun vært tilgjenglig for allmenheten via hans egne utstillinger, og ikke vært lagt ut for salg. Hans maleri har en anslagsvis verdi på ca 50.000 kroner, basert på verdien av hans øvrige verker. Bildet er å anse som et svært verdifult samleobjekt, og deles ut av ARR til vinner av fotokonkuransen.

Som kunstner har Bratsberg hatt en rekke separatutstillinger i inn- og utland. Dette omhandler blant annet Sioux Falls,Fargo og Minot, USA og i Sverige bl.a. Biologiska Museet, Stockholm, Galleri Linné, Sala. Tidö Slott, Västerås og Vetlanda Museum. Har dessuten deltatt på Høstutstillingen, Sørlandsutstillingen, Romantikk-Realisme, “Tradisjon og figurasjon” Haugar Vestfold Kunstmuseum, Society of Wildlife Artists, London og flere andre kollektiv- og gruppeutstillinger i Norge, Sverige og Finland.

Hans verker er i dag svært kostbare og ettertraktede. Flere offentlige innkjøp har blitt gjennomført, bl.a. Skien Billedgalleri. Bratsberg har utført kunstneriske oppdrag for bl.a. WWF, “Jaktmarker och fiskevatten”, Sverige, Europarådet, Strasbourg, m fler.

På TV har Bratsberg medvirket i “Vi på Langedrag” sesongen 2002. I tillegg har Bratsberg medvirket i “Ut i naturen” (NRK), m fler.

Bratsberg har skrevet flere bøker med den foreløpig siste boken utgitt i 2002. Denne boken blir nå relansert i nytt opplag. Selv skriver han følgende; ”Kunstnernatur” er tittelen på min bok fra 2002, men kan like gjerne stå som overskrift over hele mitt livsprosjekt som naturmaler."

Les artikkelen på nettsiden til ARR her:

http://rovdyrdebatt.org/art-of-photography/948-billedkunstner-jan-petter-bratsberg

Vist 280 ganger. Følges av 1 person.

Nye bilder