Bookmark and Share

Rovdyrdebatt FORSIDE

Når livskvaliteten synker..

Skal vi akseptere at vi hver natt må utsette oss for livsfare, grunnet alt for mye elg? Skal nedsatt livskvalitet grunnet bekymring for å kjøre på elg bare skyves tilside?

Må man forlate sin arbeidsplass som er livsviktig for å brødfø sin familie, bare fordi elgjegere og grunneiere ikke skal forulempes?

For enkelte handler det om mer enn en kjøretur. Noen har faktisk kjøring på natta som yrke. Det kalles yrkessjåfør. Undertegnede er fører av et kjøretøy som er to år gammelt om to mnd. Allerede har kjøretøyet rundet 350 000 kilometer på mørke veger i Hedmark.. Det kjøres 4600 km i snitt i uka, og altså 18 400 km i mnd. Bilen har blitt rettet opp etter kollisjon med elg. Sjåføren Andreas sluttet i sitt yrke etter denne smellen. Etter dette har speil og skjermer strøket elgpels, flere ganger.. En medvirkende årsak til at vi har klart oss uten flere alvorlige smell, er de enorme xenon-lampene som sitter montert i front. Iallefall et lite forsprang, når vegen lyses opp en kilometer avgårde,… Men,,,,,……..


Det er måten vi forvalter elgstammen på som er den direkte skylden i hvorfor det er forbundet med livsfare å kjøre bil etter mørkets frembrudd.

I Hedmark er elgstammen så stor, at den pr i dag er den tetteste i hele verden innenfor sitt areal. Den småvokste og overbefolkede elgstammen er i Stor-Elvdal hele 30% høyere enn hva den ville vært, dersom elgene her ikke hadde levd på rundballer lagt ut av grunneiere.

Grunneiere gjør alt for å holde elg inne på sine områder. Fóring for å holde elgen vekk fra veiene er bare et patetisk skalkeskjul for å forsøke å skjule “drakampen” om å holde på flest mulig elg i egen skog..

Og viltstengsel er aldri et tema. Det foringer nemlig elgens muligheter til å kunne trekke mellom ønskede JAKT-terrenger..

Elgjakten er forlengst blitt en sykelig beskjeft for en stor del av jegerstanden. I Hedmark grenser det mot vanvidd.

Elgestammen i dag forårsaker enorme ødeleggelser. Skog og dyrket mark ødelegges i enormt omfang. Men værst av alt er det ekstremt høye antallet alvorlige kollisjoner som skjer, mellom personbiler og elg. Mennesker kvestes og lemlestes, og enkelte ømkommer i de kraftige sammenstøtene. Matrielle ødeleggelser for millioner av kroner blir påført befolkningen…

Ikke engang et snevert opplysningsarbeid for å informere bilistene blir gjennomført. Det kommer ingen info om den enorme risikoen bilistene løper ved å kjøre på mørke veier i Hedmark når bilistene legger ut på kjøretur,… bortsett fra noen psykedeliske plast-gevirer, hengt opp på trær i Østerdalen,,,.

Og sånn rent praktisk; .. Hvem i trafikken i Hedmark vet at det KUN Kasko-forsikring som dekker skader på kjøretøy, påført av elg?

Har du del-kasko? Da får du dekket glass-skadene mot en egenandel. Ansvarsforsikring gir deg bare et klapp på skuldrene, og et hånflir fra idioten i Pajeroen. ..

Hvordan vet jeg dette? Jo jeg kjørte på en elg..

Og hvem snakket om ulv?

Vist 2279 ganger. Følges av 18 personer.

Kommentarer

Viser kun siste 30 kommentarer — vis alle 218 kommentarer

Thorleif: Selvfølgelig skal jeg respektere det. Samtidig skal jeg lufte min tanke om at din avgjørelse på dette kommer når du kanskje begynner å se din egen selvmotsigelse i kommentarene over.
Helt greit for meg Thorleif.

Hallgeir: Jeg føler meg ferdig diskutert ang dette temaet med deg. Vi kan bare være enige om at vi er uenige.

Hallgeir skrev:

“Anonymitet i en debatt er intet annet enn et uyttrykk for feighet.”

Altså…….Hallgeirs konklusjon…………..når ble det et kriterium for å kunne respekteres i debatter?
Hvis du og Thorleif er såvidt plaget av folks anonymitet at personens betraktninger og kommentarer blir uintessante,betyr vel ikke det at debatten er død i alle andre leseres øyne?

Andres anonymitet plager meg overhodet ikke. Det ville derimot plaget meg kraftig om jeg selv hadde opptrådt så ynkelig.

Har det gått helt i ball for deg nå Skjelstad.? HVOR i all verden har du det fra at jeg tror alle jegere er ufeilbarlige.? HVOR har jeg skrevet at en verden der det skytes i hytt og pine er en ideell verden..

I vårt jaktlag har vi utvist jegere ved uaktsom oppførsel,…men det er vel også jug fra min side sikkert….

Og DU snakker om at jeg tillegger deg meninger du ikke har…??

Toskeskapen har ingen grenser for deg tydeligvis. Den psykriatiske diagnosen du til ønsker å putte på meg for du sjekke om du har sjøl.

Det er fullstendig meningsløst å debattere på et forum der slike figurer tror de har bukta og begge endene.

Er det én ting jeg ikke tror, så er det at jeg har bukta og begge endene på et forum som dette.

Selvsagt har jeg ikke påstått at Rune Holt mener en verden der det skytes i hytt og pine er en ideell verden. Tvert imot: Han tar utgangspunkt i en ideell verden, der jegere alltid opptrer i tråd med lovverk og etikk, og så later han som om det er slik jegernes verden er. I den grad han ikke kan unngå å innrømme at det slett ikke er slik, er det kun snakk om uhell, som umiddelbart ryddes av veien. Og holder ikke det heller, “snakker han ikke om disse”. Og så skyter denne skinnhellige løgneren tilbake, med at en som med femti års innblikk i hvordan tingenes tilstand egentlig er, “idiotforklarer alle jegere”.

Jeg forstår godt at det etter hvert oppleves meningsløst for Rune Holt å diskutere her, selv om nettopp ‘meninger’ er det eneste han har å komme med.

Det klør vel på skuldrene på kverulanten der de anonyme får kjeft for noe han sjøl aldri kunne leve med å gjøre….
Jeg lever ikke i en ideell verden..jeg har også opplevd å skadeskyte dyr….Men det er STOR forskjell på å slenge et skudd uten kontroll,for så å bagatellisere….og på å gjøre det beste man kan,,.og allikevel slippe avgårde et dårlig skudd….

Dette kan skje alle..til og med den mest erfarne og samvittighetsfulle jeger..antagelig også kverulanten.

Skogbruker:

Thorleifs noe diffuse betraktninger ang. bruk av jakthund,bunner i hans generelle jaktmotstand.
Da er det selvfølgelig også vanskelig å se hensikten med å sikre mulighetene for å bruke hund i skog og mark.

Rune Holt skrev: “Men det er STOR forskjell på å slenge et skudd uten kontroll,for så å bagatellisere….og på å gjøre det beste man kan,,.og allikevel slippe avgårde et dårlig skudd….”

På hvilken måte skiller dette seg fra det jeg har fastslått – bortsett fra at da jeg sa det, fikk jeg høre at det var å idiotforklare alle jegere?

Hvorfor ikke like gjerne innrømme, Rune Holt, at du nå har surret så lenge rundt i din egen labyrint av selvmotsigelser, at du ikke lenger aner bak og fram på deg selv?

Har du i det hele tatt erfaring fra skyting Skjelstad…? Det virker overhode ikke som om du har forstått hvordan det er å sikte på en blink eller et dyr,og noen ganger…. i det tiendelsekundet du skal trykke på avtrekkern,skjer det noe enten med dyret eller din egen reaksjonsevne….?!

Labyrinten får du finne ut av sjøl på egen hånd.

Nei, Rune Holt, jeg har ingen erfaring med å skyte på et levende dyr på et tidels sekund, på for langt hold, dyret i firsprang og ureint sikte, med usikker bakgrunn og uten å ha noen sikker formening om hva jeg skyter på, med 200 i puls, livredd for at jeg ikke skal klare å fylle kvoten eller få valuta for pengene jeg har betalt for jakta. Skulle jeg satt meg i en situasjon, hadde jeg hatt vett til å henge børsa på skuldra.

Men jeg har avlivet ca 70 elger, ofte under forhold som stilte strenge krav til sikkerhet.

Veldig bra, Hallgeir! Det er trist å lese om all skadeskyting, og dette er en skam for jegerne.

Det må være utrolig deilig å være perfekt,og aldri ha vært i nærheten av å gjøre noen feil.Godt det finnes i hvert fall EN som er i den kategorien da….

Jeg er sikker på du klarer å grave deg enda dypere ned i egen gjørme, Rune Holt. Og stige enda høyere i egen aktelse. Du begynner jo å få omfattende trening i begge deler.

Hallgeir skrev:

“Nei, Rune Holt, jeg har ingen erfaring med å skyte på et levende dyr på et tidels sekund, på for langt hold, dyret i firsprang og ureint sikte, med usikker bakgrunn og uten å ha noen sikker formening om hva jeg skyter på, med 200 i puls, livredd for at jeg ikke skal klare å fylle kvoten eller få valuta for pengene jeg har betalt for jakta. Skulle jeg satt meg i en situasjon, hadde jeg hatt vett til å henge børsa på skuldra.”

Halleluja!!

Vi har endelig fått svar på hva som er årsaken til enhver skadeskyting!
Episoder med skadeskyting vil heretter være en saga blott,så sant vi får luket ut disse personene som passer til beskrivelsen ovenfor fra jegermiljøet.
Du vil få din lønn i himmelen Hallgeir!!

Siden jeg har forstått at et par stykker her har tenkt seg den veien, er mitt svar meget enkelt: Helvete heller! Marerittet er at de to skal få som fortjent – dét kunne bli et helvete.

Nei Hallgeir…jeg kommer ikke lenger ned i din påståtte gjørme….Her står jeg på bånn og ser opp til den englehvite besserwisseren og lurer på om jeg noen gang blir like perfekt som han……jeg tviler sterkt.
Du er nok i en annen divisjon.

Ja, at jeg er i en annen divisjon enn Rune Holt er jeg glad for. Det er langt opp til eliten, men heldigvis enda lenger ned til hans absolutte nullpunkt.

Det er en god ting å starte på bånn…da går det bare en vei..oppover….

Hallgeir, du skrev til meg her for en tid tilbake at jeg skulle “kjøre som folk”..

Hvor fort er det?

For fort …
… så fleipen var vel ikke helt god … ;-)

Arnt Woldseth kom inn med en realistisk en, som egentlig var helt banalt “tørr”… 25km/t..

Det kommer foresten noe i Østlendingen i morgen (tror jeg), om galskapen langs vegene i Hedmark..

Den største feilen folk gjør, bortsett fra farten, er å ikke la blikket sveipe fra skogkant til skogkant, og ta på alvor signaler som ferske kryssinger eller til og med spor av elg som har gått langs vegen. Dyret selv befinner seg som regel i enden av det sporet …

Den dagen jeg finner ut at det ikke er dyr i enden av sporene blir jeg lettere skremt ;-) Da er det grunn til bekymring.

Neida. Det kan hende det dyret allerede henger i slakteriet etter at en annen har oversett muligheten for på treffe på det.

Er ikke så vant med det Hallgeir. Aldri opplevd tror jeg.

Etter å ha hentet et par hundre elg og rådyr etter div påkjørsler over 25 år, har jeg den muligheten i ryggmargen.

Ja det er forståelig. Er heldigvis ikke så gale med påkjørsler her.

Kjempe bra at Dag får oppleve hvordan det er med synkende livskvalitet. Tenk han ratt må slutte i jobben og miste inntekt så han ikke får kjøpt mat til familien, og heller ikke penger til å betale på huset.

Men nå har jo Dag sagt til alle som har fått livskvaliteten sin og arbeidsplassen ødelagt pga ulv, at det bare er å flytte og finne seg annet arbeid. Så da foreslår jeg at du gjør som du har anbefalt andre med synkende livskvalitet, nemlig å FLYTTE!

Istedet for å bytte jobb, byttet heller Dag bil, byttet til en bil som tåler en elg i ny og ne.

Der finnes desverre noen som ALDRIG burde deltatt i jakt !
Der finnes også noen som ALDRIG burde vert på veien !
Med 21,5 år som yrkessjåfør både i Norge og utland , betaler jeg heller
boten for de ekstalysene jeg har på bilen , som politiet ikke liker , men
som har hjulpet meg til å unngå de "stjernesmellene " desverre mange
får i ufrivillige møte med diverse dyr som oppholder seg i og ved
veibanen !
Dyr kan , og forstår ikke bruken av refleks , men det er der jammen
mange mennesker som heller ikke gjør !

Nye bilder