Bookmark and Share

Rovdyrdebatt FORSIDE

GODT NYTT ÅR !

Jeg vil på vegne av ARR benytte anledningen til å ønske alle et riktig godt nytt år, 2013.

Samtidig vil jeg også takke alle bidragsytere til denne nettsiden, både rovdyrvernere og rovdyrmotstandere, noe som har gjort at året 2012 har vært et innholdsrikt år.

Vi ses i 2013!

Vist 338 ganger. Følges av 13 personer.

Kommentarer

Godt Nytt År til dere i ARR også!

Godt nyttår til alle.

Godt nytt år til dere alle.

Godt nytt år tilbake. Dette er en flott sone

Godt Nytt År! Det er observert ulv i her på Helgeland, står om det i Rana Blad i dag.

Hei Anne. Ja, jeg leste det tidligere i dag. Det er godt Solhjell har satt foten ned for en kvote på 4 ulv i reg 8 til null dyr. (I tilfelle den er på vei nordover mener jeg.) :-)
Vernesiden fikk jo så mye kritikk for at vi hadde klaget på avgjørelsen på et uttak på 4 ulv i reg 8, da kritikerne mente det var ingen bekymring da det ikke fantes ulv der likevel.
Da lurte jeg på hvorfor i alle dager region 8 i det hele tatt SØKTE om å ta dem ut?? :-)

Anne Ma skrev:

“Vernesiden fikk jo så mye kritikk for at vi hadde klaget på avgjørelsen på et uttak på 4 ulv i reg 8, da kritikerne mente det var ingen bekymring da det ikke fantes ulv der likevel.”

Berettiget kritikk også,all den tid dere klager kun FOR å klage…………..
Ikke spesifisert etter områder,kun et gjengs skriv over hele fløya…..seriøst gett!!

Gi deg Gjeldsen. Når det gjelder akkurat reg 8 var vel DET èn av de viktigste klagene vi har skrevet. Det er svært viktig for innavl/bestanden at ulver må få lov til å komme inn gjennom “dødens korridor” der oppe i nord. At rovviltnemdene søker om uttak FØR de i det hele tatt har observert en eneste ulv, syns jeg er veldig smålig. Klart vernesiden vil at evnt ulver ihvertfall skal ha mulighet til å vandre inn/ned gjennom der…. Du burde heller kommentere det faktum at nemdene i det hele tatt SØKTE.

Hei! Godt nyttår til alle! Jeg er ny her og vet egentlig ikke hvor jeg skal spørre men jeg prøver her, så får vi se hvor det havner.

Jeg heter Tanja og går på Naturfoto ved Øytun fhs(folkehøgskole). Vi skal lage våre egne fotoprosjekt og mitt prosjekt skal være “WildLife”, men her på Toten og i Alta er det ikke mye ulv og jeg har heller ikke erfaring med ulv eller gaupe MEN kanskje noen av dere her har? :) Om noen vet om steder der det er mye ulv som det går ann å sitte post eller gaupe så hadde jeg blitt utrolig glad om noen kunne fortalt meg litt, eller alt annet av nyttig info. Dere må også gjerne ta personlig kontakt på Facebook eller mail (tanja__44@hotmail.com). Håper på positivt svar!

Hei Tanja. Og godt nyttår til deg.
Som du sier så er det ikke mye ulv på toten selv om det ble observert ved flere anledninger i fjorvinter.

Jeg har derimot et spørsmål til deg som jeg håper du tar deg tid til og tenke igjenom og svare på.
Med en tittel som “wildlife” så hvorfor fokus på rovdyr, og da spesielt på rovdyr som er så fåtallige i området. Jeg har nemlig aldri selv skjønt denne fasinasjonen og streben etter og fotografere rovdyr som naturfotografer gjør. Personlig mener jeg at en god naturfotograf klarer og speile hele naturen og ikke bare den lille delen som de store rovdyra faktisk utgjør, selv om det er et krevende motiv.

Rekner kansje med at andre også kaster seg inn og svarer her :)

PS: lykke til med prosjektet. ;)

Hei Tanja.
Det er egentlig veldig vanskelig å få fotografert/filmet ulv og gaupe i vill tilstand i norsk natur. Jeg kjenner en som skal ligge i camo-telt i en uke for å PRØVE…. Uansett, jeg vet om at Langedrag Naturpark selger “plasser” til fotografer, men det blir jo ikke helt det samme.
Kanskje kan “fotografene” på denne sonen hjelpe deg mer.

Noen ganger ønsker man seg tibake til ungdommen og de mulighetene som lå foran en. Jeg synes det er flott at unge mennesker søker naturen, og et år på en folkehøyskole med natur som tema høres spennende ut. Når det gjelder rovdyr og fotografering er det vel ikke uten grunn at de fleste bilder av rovdyr tatt i Norden stammer fra foringsplasser i Finland. De fleste fotografer har ikke tid og muligheter til å sette seg rolig en plass ved grensa mot Sverige for å vente på at at rovdyr skal passere, og velger derfor letteste vei, som er en foringsplass i Finland.

GODT NYTT ÅR!

At naturfotografer reiser ut av landet for å fotografere store rovdyr, sier mest om norsk rovdyrpolitikk. Artene er så marginaliserte her til lands at det blir som å lete etter den berømte nåla i høystakken. Det er mest på slump at ulv, bjørn, gaupe og jerv fotograferes her. Hadde man i det minste hatt skikkelige nasjonalparker med intakte økosystemer, så hadde nok mange valgt å legge fototurene hit i stedet.
Det er heller ikke slik at det er bare å reise til Finland og så få rovdyrbilder på bestilling. Har hørt om folk som har vært der i dagevis uten å se snurten av en eneste bjørn eller ulv. Selv har jeg ennå til gode å oppleve de fire store i vill tilstand, men det håper jeg å få gjort noe med etter hvert. Har sittet inne i hegnet til både ulv og gaupe på Langedrag. Selv om dette var under kontrollerte forhold, var det veldig spesielt å komme så tett på uten gjerder i mellom.

Fotografering av ulv er svært krevende. For å lykkes må man først og fremst oppsøke et ulverevir. Deretter en stor fordel å få nødvendig info av lokalkjente som i tillegg har kunnskap om ulv. Det må settes opp et skjul på et strategisk sted og en må være forberedt på venting, sinnssykt mye venting. Husker Arne Nævra rigget til et fotoskjul oppe i ei gran like ved en av ulvens trekkveier. Dette var i et norsk ulverevir vinterstid. Han oppholdt seg i skjulet i ei uke og fikk kun et lite glimt av en av ulvene. Er man veldig heldig kan hele flokken observeres ute på en islagt innsjø (heldigggrisen Dag), men da må man ha lang tele for å få detaljerte bilder.

Mye av det samme kan sies om gaupa. En bør tilbringe tid med sporing for å danne seg et bilde av hvordan gaupa beveger seg, lese terrenget og kartlegge byttedyr i området. Finner man et ferskt kadaver, vil gaupa (om den ikke er skremt bort) sannsynligvis vende tilbake for å spise mer. Setter man opp et skjul i passende avstand, kan man være heldig og få flotte adferdsbilder av gaupa. At Frode ikke evner å sette seg inn i hvor spesielt det kan være å få se et så praktfullt dyr i norsk natur, det synes jeg er synd for han.

Å bo i Rogaland betyr lite store rovdyr å skryte av. Yngling av gaupe forekommer og sjeldne streifdyr av jerv kan dukke opp. Kan likevel nevne at min observasjon av rødrev 1.nyttårsdag var en opplevelse som ga meg en indre glede. Så den bare i to kjappe glimt, men det var nok. Livet berikes av sånt, det er helt sikkert.

Må også kommentere følgende sitat: – Personlig mener jeg at en god naturfotograf klarer å speile hele naturen og ikke bare den lille delen som de store rovdyra faktisk utgjør, selv om det er et krevende motiv.

Personlig vet jeg ikke om en eneste naturfotograf som ikke speiler naturens mangfold. Det kryr av naturfotoblogger der ute med en enorm variasjon av botanikk, landskapsbilder og forskjellig fauna. Kan ikke si at store rovdyr dominerer i denne mengden, selv om de fleste ønsker å sikre seg slike motiv. Det er jo nettopp at de er fåtallige, har ekstreme egenskaper som beundres, er vakre og majestetiske i manges øyne, sky/krevende og myteomspunnet som gjør store rovdyr gjeve å få på brikka. Skjønner ikke hva som er så vanskelig med å begripe det.

Håper du gjør et helhjertet forsøk, Tanja. I så fall håper jeg du lykkes med prosjektet ditt.

Kjetil. Jeg har selv sett 3 av de fire store rovdyra i vil tilstand, noen av de flere ganger. Og for meg personlig var det ikke noe spesielt med det. Hadde bilde av både ulv og gaupe (tatt med mobilkamera) men ikke noe savn når det ble slettet ved et uhell.

Noe av mitt poeng ser en hvis en så den naturserien (husker ikke navnet) som omhandlet nordisk villmark som gikk på NRK for noe tid tilbake. Nesten 50 % av tiden omhandlet de store rovdyra. Mens mindre rovdyr og andre dyr og fugler bare fikk noen få sekunder. Dannet etter mitt mening et helt feil bilde av den Nordiske villmarken da den består av mer en en åtestasjon i nord-Finnland. Ble faktisk så lei at jeg ikke så den siste episoden.

Studerer bilder av mange dyktige naturfotografer, både her inne og andre steder. Det er for meg et skille mellom en flink naturfotograf og en som bare jakter etter “rovdyrbilder”. Disse blir for meg ofte ensformige og kjedelige og gjerne noe “oppkonstruerte” da de oftest foregår på åtestasjoner.

Tenkte dette kunne være en grei side og ta debatten på i og med at den frekventeres av flere dyktige fotografer.

Stort sett vil man treffe på spor etter rovdyr hvis man beveger seg i terrenget innover mot svenskegrensa. Så også på dagens tur på truger oppe i berget. Ikke like lett å se forskjell på spor etter ulv og gaupe, men dette er trolig ulv. Merker etter klør tyder på dette, men jeg skal slettes ikke være påståelig her.

Bilde i Rana Blad i dag av en mann som har skutt en jerv, han har fått trusler etter bildet står det! Personlig liker jeg ikke slike “skrytebilder” av dyredrap!

Jeg skulle veldig gjerne hatt bilde av ulv, gaupe, bjørn og jerv. Jeg skjønner det er sykt vanskelig, men dette er heller ikke det eneste jeg er ute etter når det gjelder “wildlife”. Her jeg kommer fra, på Toten så har vi en liten dam(Reinsvoll dammen) der det er svaner heleåret(allefall som jeg kan huske), dette er også noe jeg skal ha med(om bildene er bra nok). Jeg vil også gjerne ha bilde av elg, rådyr og andre hjortedyr eller mindre dyr som røyskatt og snømus o.l, eller lettere sagt, ville dyr. Vi(skolen) har også en kamuflasjehytte som vi kan bruke til å legge ut åte og ta ørnebilder.

Jeg vil bare få si til dere at skoleåret vårt går ut på allslags fotografering, for det meste ute i naturen(men også på studio). Mye landskapfoto, macro, nordlys osv. Det som derimot er greia med mitt prosjekt er at jeg vil bli flinkere på Wildlife fotografering og siden det innebærer mye venting og tålmodighet kan man si at jeg også vil bli flinkere på å finne fokus. Det er mottoet til linja vår “Finn fokus”, som kan tolkes på flere måter :)

Utrolig artig å se så mange som kommenterer! Om noen har mer info eller erfaring som dere vil dele med meg vil jeg gjerne ta dem imot helst per mail (tanja__44@hotmail.com), facebook eller om noen heller vil ringe er det mulighet for det på 958 10 494, helst midt på dagen og tar jeg ikke telf er jeg mest sannsynlig på tur og da er det bare å legge igjen en melding!

Uansett, tusen takk alle sammen! Dere gjør dagen min! :D

Takk for svar Tanja.
Vil du ha tips om bla. beverlokaliteter (litt feil årstid nå) eller annet dyreliv så ta kontakt så kan jeg kansje hjelpe deg med noen tips.

Å ja takk! Jeg kunne ønsket meg alt fra rev til rådyr til snømus, jeg er ikke kresen :D

Godt og godt….?
“:http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/01/24/mennesket-er-en-pest-pa-jorden”

Vi får gjøre det beste ut av det og glede oss over det som er av små og store positive opplevelser. De små kan gjerne vise seg å være de største, relativt sett.

Nye bilder